dimarts, 15 de novembre de 2016

Setmana ciència

SETMANA DE LA CIÈNCIA DEL 14 -18 DE NOVEMBRE

Una de les activitats de la setmana ha estat investigar perquè erupcionen els volcans .
Hem construït una maqueta d'un volcà amb material reciclat i el farem erupcionar . El treball ha estat intens  però ens han quedat unes maquetes molt maques .
Les causes de les erupcions hem vist que eren :
Les erupcions són conseqüència de l'augment de la temperatura del magma que es troba a l'interior del mantell. Això ocasiona una erupció volcànica en què s'expulsa la lava bullent que es trobava en el magma. Pot generar fosa de gels i glaceres, els esfondraments, els al·luvions, etc.
Les erupcions també es caracteritzen per altres factors: temperatura de la lava, el seu contingut de gasos oclusos, estat del conducte volcànic –xemeneia lliure o obturada per matèries sòlides, llac de lava que oposa el seu empeny a la sortida del magma del fons–.
Fins fa ben poc, no havia estat possible d'explicar ni d'aclarir, de manera exacta, les causes dels fenòmens volcànics, però sí que se sabia del cert que l'erupció d'un volcà succeeix quan el magma, material fos del mantell, puja a la superfície. Avui, s'accepta que hi ha 3 possibles causes de la fusió del magma.
-Per l'augment de temperatura en un punt del mantell, causada pels corrents convectius que s'hi donen; en aquest cas, es parla de hot spots o punts calents. El vulcanisme de les illes Hawaii o el de les illes Canàries es deu a aquest fenomen.
-Per la descompressió que experimenta el mantell sota una dorsal oceànica, on dues plaques tectòniques se separen progressivament, i creen nova escorça oceànica. Més del 90% del vulcanisme de la Terra es deu a aquest fenomen, que normalment passa desapercebut, en donar-se en el fons marí. Gairebé tot el vulcanisme d'Islàndia es deu a aquest fenomen.
-Per la presència d'aigua (en estat supercrític, a més de 647K) en una zona de subducció. La presència d'aigua permet al mantell començar el procés de fusió a temperatures més baixes que en els dos casos anteriors. En aquest cas, parlem d'arcs volcànics, ja que es crea una línia de volcans paral·lela al marge de subducció. El vulcanisme dels Andes o el del Japó es deu a aquest fenomen.
Els nostres volcans:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada